De Bolderberg

www.kiwanis.be
Kiwanis
Kiwanis > De Bolderberg

De Bolderberg

De Bolderberg is een overblijfsel van een groot duinengebied dat zich miljoenen jaren geleden in de regio uitstrekte. Het hoogste punt steekt 60 m boven de zeespiegel uit. De ondergrond bestaat uit bruine Diestiaanse ijzerzandsteen. Op de top van de Bolderberg staat de oude kluis en kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto die in 1673 gebouwd werd door de eerste kluizenaar Lambert Hoelen.

De Kluis op de Bolderberg staat in schril contrast met de harde kant van onze westerse samenleving. Een wereld, waar de meeste van ons dagdagelijks in vertoeven. Een wereld van druk, druk, druk… van spanningen en stress, van jachten en jagen in een materialistisch ingestelde samenleving. Wanneer je “de bolderberg” opkomt kom je in een totaal andere wereld terecht.

In het aanpalende torentje, waar eens de eerste kluizenaar woonde, kan een kaarsje gebrand worden. Een symbolische daad waarbij men in alle rust geconcentreerd aanwezig is.  Telkens weer een emotioneel krachtig ritueel voor beide mensen. Een kaars branden brengt mensen dichter bij elkaar.

Een andere gewoonte heeft te maken met het pelgrimskruis buiten aan de kapel. Bedevaarders, pelgrims of bezoekers aan de Kluis van Bolderberg brengen een steentje mee van thuis of onderweg opgeraapt. Dit steentje wordt onderaan het kruis gelegd. Daarmee wordt op symbolische wijze meegedeeld dat men bereid is om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van een “mensvriendelijke samenleving”. Ieder op zijn manier.

Wij  Kiwaniërs willen ook onze bijdrage leveren aan een mens-  maar vooral kindvriendelijke samenleving! 

Kiwanis

© 2022 Kiwanis
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis - De Bolderberg Kiwanis volgen:

Facebook