Bandeau News
Kiwanis > Nieuws

Nikolini Magic Show voor een 300-tal personen met een beperking

Op 30 maart 2019 had in Brasschaat de Nikolini Magic Show plaats, een geslaagd initiatief van clubs Brasschaat-Voorkempen en Antwerpen Ter Schelde.

Anders dan gewoonlijk, was er dit keer geen sprake van een activiteit met de bedoeling om betalende deelnemers aan te trekken om nadien de opbrengsten te schenken aan een goed doel, maar werd er een show opgevoerd voor een 300-tal personen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De financiering van deze show werd verzorgd door een aantal sponsors, en de organisatie en prestaties door de leden van beide clubs, samen met hun echtgenotes.

Reeds maanden van tevoren werden alle instellingen van de Antwerpse regio aangeschreven om te komen kijken naar een show met clowns, goochelaars en knappe dames die zich gewillig in stukken lieten zagen. Wij hebben dit al wel meer gezien natuurlijk, maar voor deze kinderen en volwassenen was dit adembenemend – op TV kan alles worden “ge-faket” natuurlijk, maar hier gebeurde het 5 meter voor hun eigen neus. Zelden zagen wij zulke spontane reacties en oprechte vreugde.

Eigenlijk een voorbeeld om te volgen door andere clubs, maar het zou natuurlijk fout zijn om te denken dat dit soort evenement gemakkelijk te organiseren is. Er is een hele infrastructuur voor nodig, en niet het minst op het vlak van aanvoer en begeleiding van de participanten. In de eerste plaats danken wij hiervoor de gemeente Brasschaat en haar burgemeester Jan Jambon, die ervoor zorgde dat een gemeentelijke zaal in het park van Brasschaat met veel parkeermogelijkheid ter beschikking werden gesteld. Wij kregen hiervoor eveneens de medewerking van de lokale politie, die ervoor zorgde dat niet verwante snoodaards met de beste parkeerplaatsen gingen lopen, want bij het werken met gehandicapten moeten die zich natuurlijk dicht bij de plaats van de actie bevinden.

Ook het begeleiden van mentaal en fysiek gehandicapte mensen is natuurlijk geen sinecure – persoonlijk zou ik niet weten hoe eraan te beginnen. Op de plus minus 300 deelnemers waren er dan ook zo’n 50 begeleiders bij, die dagdagelijks met deze mensen werken. Het dient gezegd, dit is niet gewoon - veel Kiwanis leden hebben een traantje gelaten bij het zien van al dit leed…

Maar, op het einde van de dag, was het evenement een gigantisch succes, en gingen de andersvaliden en hun begeleiders terug naar huis met een gevoel van extase en oprechte vreugde.

Langs deze weg ook nog een dankwoord voor de organisatoren en de +- 40 vrijwilligers en echtgenotes van clubs Ter Schelde en Brasschaat-Voorkempen, zonder wie dit allemaal niet mogelijk was geweest.